İki profesör Bursa depreminden sonra uyardı: ‘Büyük depreme hazırlanın!’

Bursa’da Meydana Gelen 4 Büyüklüğündeki Deprem Endişe Yarattı

Bugün öğle saatlerinde Bursa’nın Nilüfer ilçesinde Richter ölçeğine göre 4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntı, İstanbul ve çevre illerinde de hissedildi. Panik yaşanan anlarda şükür ki can veya mal kaybı yaşanmadı, ancak depremle ilgili yapılan açıklamalar endişe yarattı.

Uzmanların Uyarıları Dikkat Çekti

Bursa’daki deprem sonrasında konuşan Prof. Dr. Süleyman Pampal ve Prof. Dr. Okan Tüysüz, önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Son zamanlarda sık sık depremlerle karşı karşıya kalıyoruz. Ege Denizi’nde, Midilli’de yaşanmıştı birkaç gün önce. Şimdi ise Bursa’da karşı karşıyayız. Bursa Güney kolunun ortasında ve ovada yer alıyor. Zemin yapısı oldukça riskli. Tarihte 1065 yılında ciddi bir deprem yaşandı ve 1855’te 2 yıkıcı deprem gerçekleşti. Bu depremler tetikleyici olabilir mi? Evet, gelecekleri öngörebiliriz. İznik’te 1065 yılından beri bir kırılma yaşanmadı, bu da 7 ila 7,3 büyüklüğünde bir depreme sebep olabilir.”

Bursa ovasının altında 7,5 büyüklüğünde bir deprem üretebilecek potansiyele sahip bir fay hattı mevcut. Büyük bir depremi beklememiz gerektiğini belirtiyorlar. Prof. Dr. Pampal, “Deprem olacak, doğanın kurallarına göre kırılacak. Bu konuda dikkatli olmalıyız. Ne zaman olacağını söyleyemeyiz ve depremi önceden kestirmek imkansızdır” dedi.

‘Bize Alarm Veriyorlar’

Son yaşanan depremlerin bize uyarı niteliği taşıdığını belirten Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, Bursa’nın içinden geçen aktif fay hattıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Aktif fay, geçmişte 6 ve üstü büyüklüklerde depremler üretmiş ve ilerleyen dönemlerde de bunu yapma potansiyeline sahip olan faylardır. Bursa, bu potansiyele sahip illerimizden biridir. Dolayısıyla bu sarsıntı, büyük bir depremin habercisi olmamasına rağmen bizi uyarıcı bir nitelik taşıyor.”

Mevcut durumu hatırlatan Tüysüz, “Bursa tarih boyunca büyük depremler geçirmiştir. Geçmişte 7 büyüklüğünde iki önemli deprem yaşamış ve bu depremler ciddi hasarlara yol açmıştır. Bugünkü depremin meydana geldiği fay hattı, beklediğimiz Marmara Depremi’ni tetikleyebilecek Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzey koluna uzak” dedi.

Tüysüz, “Bursa’nın içinden aktif bir fay geçtiğini unutmamak gerekiyor. Tüm bu çalışmalar, alınacak tedbirler üzerine odaklanıyor” sözleri ile açıklamalarını tamamladı.

Related Posts

Servetiyle ABD’nin tarihi belgelerini satın aldı

46 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri arasında yer alan İş İnsanı Ken Griffin, Amerika tarihinin en önemli belgelerini 18,1 milyon dolara satın aldı. 2 belge de Amerika Birleşik Devletleri için tarihi eser niteliğinde.

Okyanusun gizli devleri! Okyanus sırtlarında yeni keşifler

Yaklaşık 65.000 kilometre uzunluğunda bir ağ oluşturan bu sırtlar, Dünya’nın en uzun dağ zincirini oluşturuyor ve her okyanusun bir parçası olarak küresel bir sistemin parçası. Peki, bu sırtlar nasıl oluşuyor, ne anlama geliyor ve neden bu kadar …

17 dakikalık telefon görüşmesi Başbakan’ı koltuğundan etti

Tayland Anayasa Mahkemesi, eski Kamboçya Başbakanı ve Senato Başkanı Hun Sen ile yaptığı telefon görüşmesi tartışmalara yol açan Başbakan Paetongtarn Şinavatra’yı görevden uzaklaştırdı. Tayland’da 36 senatör, Şinavatra’yı eski Kamboçya Başbakanı Hun …

Son Dakika… CHP’nin Kurultay davasında erteleme kararı

Son dakika haberi… CHP’nin 38. Olağan Kurultay davasına ilişkin bugün görülen duruşmada erteleme kararı çıktı.

12 yıl sonra çok konuşulacak ’17-25 Aralık’ iddiası: ‘Erdoğan eşyalarını topladı, Efkan Ala engel oldu’

Gazeteci Sedat Bozkurt, 17-25 Aralık 2013’te gerçekleşen operasyonlar sırasında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, makam odasına gelerek eşyalarını toplamak istediği ancak Efkan Ala’nın ‘söz vererek’ buna engel olduğu iddiasını gündeme getirdi.

Türkiye’nin Suriye’deki enerji anlaşmaları neler, neden önemli?

Türkiye’nin Suriye’deki enerji anlaşmaları neler, neden önemli?