Küresel gıda fiyatları son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

FAO Gıda Fiyat Endeksi, Mart Ayına Kıyasla Nisanda Arttı

Uluslararası tarım örgütü FAO’nun açıklamasına göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarını izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, nisanda mart ayına göre yüzde 1 artarak 128,3 puan oldu. Bu, endeksin Mart 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştığı anlamına geliyor.

Öte yandan, geçen yılın nisan ayına göre endeks yüzde 7,6 artış gösterdi. Küresel gıda fiyatlarındaki artışın temelinde tahıl, et ve süt ürünlerindeki yükselişlerin etkili olduğu, şeker ve bitkisel yağlardaki düşüşlerin ise dengeyi koruduğu görülüyor.

Döviz kurlarındaki dalgalanmaların küresel piyasalardaki fiyatları etkilediği belirtilirken, gümrük tarife politikalarındaki değişikliklerin piyasalarda belirsizlik yarattığı vurgulandı.

Tahıl ve Diğer Ürünlerdeki Değişimler

Tahıl Fiyat Endeksi aylık yüzde 1,2 artarken yıllık bazda yüzde 0,5 düşüş gösterdi. Buğday fiyatlarındaki yükselişte Rusya’daki arz endişelerinin etkili olduğu belirtilirken, dünya mısır fiyatlarındaki artışın sebebi olarak ABD’deki stok seviyelerindeki daralma gösterildi.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi’nde palm yağı fiyatlarının düşüşü dikkat çekti. Ayrıca, şeker fiyatlarında da belirsizliklerin etkisiyle yüzde 3,5’lik bir düşüş yaşandı.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise uluslararası tereyağı fiyatlarındaki artışla yüzde 2,4 yükseldi. Et Fiyat Endeksi’nde ise büyükbaş hayvan eti fiyatlarında yüzde 3,2’lik bir artış kaydedildi.

Genel olarak, FAO Gıda Fiyat Endeksi, küresel gıda piyasalarındaki dalgalanmalara rağmen nisanda artışını sürdürdü ve endeksin yüksek seviyelerde seyrettiği gözlendi.

Related Posts

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısının azaldığı açıklandı.

Nike ve Adidas’ın da aralarında bulunduğu ayakkabı üreticilerinden tarife muafiyeti isteği

ABD’nin önde gelen ayakkabı üreticileri ve perakendecileri, ABD Başkanı Donald Trump’tan ayakkabı ürünlerinin karşılıklılık esasına dayalı tarifelerden muaf tutulmasını talep etti.

Mustafa Varank: TEKNOFEST ‘tam bağımsız Türkiye’ hedefiyle oluşturuldu

TEKNOFEST KKTC’de etkinlik alanını gezdikten sonra DHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, “TEKNOFEST markasının oluşturulma amacı ‘tam bağımsız Türkiye’ hedefidir. Gayemiz kendi ayakları üzerinde durabilen, teknolojisini geliştirebilen, satabilen bir ülke inşa etmekti. Bugün tam bağımsız, kendi kendine yeten Türki Cumhuriyetleri ve Türk devletleriyle oldukça güçlü, ortak bir koalisyon kurabiliriz. Dünyada söz sahibi olabiliriz” dedi.

Bu ülkelerdeki gelir oranları Türkiye’yi geride bıraktı: ‘Sadece Bulgaristan’ı geçebildik’

Avrupa’daki ortalama aylık net gelire göre, Türkiye sadece Bulgaristan’ı geçebildi. Siyasal İktisatçı İnan Mutlu “AB’de ortalama aylık net gelir 2 bin 464 Euro iken, Türkiye’de 953 Euro” dedi.

2 milyon TL’nin aylık faizi 77 bin TL’yi aştı! Banka banka güncel getiri listesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kararıyla, yatırım fonları ve TL mevduatlara uygulanan yüzde 15’lik stopaj oranı 3 ay daha uzatıldı. Bu gelişmeyle birlikte faiz oranlarında hareketlilik yaşanırken, bankaların sunduğu en yüksek mevduat getirileri dikkat çekiyor. Peki hangi banka en yüksek faiz oranını veriyor? 2 milyon TL’lik mevduatın aylık getirisi ne kadar?

Valilik, arazileri sulama kararını revize etti: Tek seferlik verilecek

Aydın Valiliği, kuraklık nedeniyle çiftçilerin arazilerinin yalnızca yüzde 50’sine su verilmesine yönelik kararını revize etti. Yeni karara göre, arazilerin yüzde 50’sine iki seferlik yapılacak olan sulama kararı, arazilerin tamamına bir defaya mahsus sulama yapılacak şekilde değiştirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir