Bakan Şimşek ‘sıcak para geliyor’ dedi ama…. Rahip Brunson krizi sonrası en büyük göç

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Yabancı Sıcak Paranın Geri Dönüşü Başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada son dönemde Türkiye’den kaçan yabancı sıcak paranın geri dönmeye başladığını söyledi. Ancak yabancıların neden Türkiye’den kaçtığını açıklamadı.

Bakan Şimşek’in dile getirmediği 19 Mart İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Ekrem İmamoğlu operasyonlarının etkisi, Merkez Bankası’nın Mart 2025 Ödemeler Dengesi verilerine yansıdı. Anka Ekonomi Editörü Zülfikar Doğan’ın analizine göre, operasyonlar sonrası yabancı sıcak paranın yerli sermayeden daha fazla çıkış yaptığı görülmekte.

Verilere göre, ocak ve şubat aylarında çıkış yapan yabancı sıcak para miktarı mart ayında 4 milyar 910 milyon dolara yükselirken, yerli sıcak para ve yatırım sermayesi çıkışları yabancıların üç katını aştı.

Brunson Krizinde 10, 19 Mart’ta 14 Milyar Dolar Çıkış Oldu

ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’de tutuklanan Rahip Brunson için yaptırım tehditlerinin ardından yerli sermaye ve sıcak para çıkışında hızlı bir artış yaşandı. Merkez Bankası’nın açıkladığı son verilere göre, 19 Mart operasyonlarıyla birlikte Türkiye’den çıkartılan miktar 14 milyar 720 milyon dolara ulaştı.

Bakan Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın uluslararası ikna turlarının yetersiz kaldığı ve yerli yatırım sermayesinin siyasi gerilimlerden kaynaklı çıkışlarına dur demekte başarısız olduğu belirtiliyor. Öte yandan, Çinli BYD’nin Türkiye’deki otomobil yatırımı için aldığı karar, yabancı sermayenin Türkiye’ye mesafeli olduğunu gösteren bir diğer önemli gelişme olarak öne çıkıyor.

Üretici ve İmalatçı Türkiye’den Çıkışa Geçti

Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) birçok fabrikanın satılığa çıkarılması ve teşvik belgeli yatırımlardaki gerileme, Türkiye’de üreticilerin ve imalatçıların yurtdışına çıkışa başladığını gösteriyor. Bu durum, Merkez Bankası verilerine de yansıyan milyarlarca dolarlık yerli sermaye ve parasal kaynağın yurt dışına aktarılmasıyla birlikte reel sektördeki çıkışı işaret ediyor.

Yerli Sermayede Tedirginlik Artıyor

Sonuç olarak, operasyonların yerli sermaye ve yatırımlara verdiği zararın arttığı ve yakın gelecekte bu tahribatın artma ihtimalinin yüksek olduğu bir döneme girildiği belirtiliyor. Yerli yatırım sermayesindeki endişenin yabancılardan daha büyük olduğu gözlemleniyor ve yabancı sermayenin Türkiye’ye yönelik ilgisizliği vurgulanıyor.

Related Posts

Ticaret Bakanlığı duyurdu: Esnaf ve sanatkâra verilen krediler 615 milyar lirayı aştı

Ticaret Bakanlığı duyurdu: Esnaf ve sanatkâra verilen krediler 615 milyar lirayı aştı

Yılın ikinci enflasyon raporu açıklanıyor: TCMB Başkanı Karahan’dan önemli açıklamalar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın 2’nci Enflasyon Raporu’nu açıklıyor.

İstanbul’un en prestijli AVM’si satılacak mı? Resmi açıklama geldi

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, verimlilik planları kapsamında Vestel’in 2 bin kişiyi işten çıkaracağını açıklamış, söz konusu açıklamanın ardından Zorlu Holding’in ekonomik sıkıntılar yaşadığı öne sürülmüştü. İstanbul’un en prestijli alışveriş merkezlerinden Zorlu AVM’nin satışa çıkarıldığı iddia edilirken, şirketten konuya ilişkin resmi açıklama geldi.

Avrupa Borsaları rallide

Avrupa borsaları, haftanın ikinci işlem gününü pozitif seyirle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,73 artarak 554,02 puana ulaştı. Yükselişler Avrupa genelinde yaygın seyretti. Londra Borsası’nda FTSE 100 endeksi yüzde 0,94 artışla 8 …

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Borsa İstanbul’da 7 kişi için gözaltı kararı

Borsa İstanbul’da bazı hisse senetlerinde manipülatif hareketler yapıldığı şüphesiyle yürütülen soruşturmada 7 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Şüphelilerin, sermaye piyasası araçları üzerinde usulsüz işlemler gerçekleştirdiği iddia ediliyor.