tunceli haber sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

ABD’nin tarifeleri dengeleri değiştiriyor! Yeni pazar ve yeni tedarikçi Türkiye mi?

Tüm dünyanın gözünün üzerinde olduğu ABD’nin ek gümrük tarifeleri geçtiğimiz hafta Donald Trump tarafından açıklandı. Küresel piyasalarda sert düşüşlere neden olan açıklamanın ardından, süreçten en çok etkilenecek olan Asya devi Çin'den de misilleme ...

“`html

Çin ve ABD arasında tırmanan gerginliklere dikkat çeken son gelişmeler, geçtiğimiz hafta Donald Trump’ın açıkladığı yeni ek gümrük tarifeleriyle beraber tüm dünyanın gündemine oturdu.

Bu açıklamalar, küresel piyasalarda kayda değer düşüşlere yol açarken, özellikle Asya’nın en büyük ekonomisi olan Çin cephesinden misilleme sinyalleri geldi.

Yaşanan belirsizlikler, “ticaret savaşlarının kapısını araladı” yorumlarına neden olurken, ABD’ye yönelik yüzde 10’luk vergi diliminde kalan Türkiye’de ise birçok sektör, ABD’ye ihracatın artacağını düşünmeye başladı.

Bu olumlu beklentilerin yanı sıra, ABD’ye aşırı dış ticaret fazlası veren deri konfeksiyon gibi bazı sektörlerde, yeni bir vergi düzenlemesi olabileceği kaygıları söz konusu. İhracatçılar, potansiyel bir vergi artışına karşı Türkiye’nin ‘yüksek’ bir diyaloğa geçmesi gerektiğini savunuyor.

TÜRKİYE-ABD TİCARİ İLİŞKİ HACMİ

Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye ile ABD arasında 2024 yılı itibarıyla ticaret hacminin yüzde 4.7 artarak 35.2 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye’nin 2024 yılı ihracatında ABD’nin payı yüzde 6.2 olurken, bu ülke, en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında ikinci sırada yer alıyor. Ayrıca, Türkiye’nin 2024 yılı karşılıklı dış ticaretinde ABD’nin 2.4 milyar dolarlık fazlası bulunuyor.

Öte yandan, ABD’nin yüksek vergi uyguladığı ülkelerden üretimlerini Türkiye’ye kaydırması ihtimali bulunuyor. Çin, Vietnam, İtalya ve Portekiz gibi ülkelerin Türkiye üzerinden ABD pazarına giriş yapması bekleniyor.

Dünya Gazetesi‘ne konuşan sektör temsilcileri, yeni durumu Türkiye ekonomisi açısından değerlendirerek görüşlerini paylaştı.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, “İtalyan üreticilerin Türkiye’de işbirliği yaparak ürünleri tekrar ABD’ye ihraç edeceklerine dair işaretler alıyoruz.” ifadesini kullandı.

ABD pazarına özel ürünler sunan Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi, Çin ve Vietnam firmalarının Türkiye’yi bir mobilya üreticisi olarak kullanarak Türk menşeli ürünleri ABD’ye satma yoluna gidebileceğine dikkat çekti.

Terzi, bu ürünlerin maliyet odaklı olabileceğine ve bunun da Türk mobilya markasına katkı sağlamak yerine, geçici bir fasoncu pozisyonuna düşebileceğimizi belirtti.

HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ İÇİN ÖNEMLİ FIRSATLAR

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Toygar Narbay, Türkiye’nin hazır giyim alanında güçlü rakiplerine yönelik gümrük vergilerinin artıyor olmasını olumlu bir durum olarak değerlendirdi. Bu gelişmeyle, Türk hazır giyim sanayisinin olumlu yansımalar göreceğine inanıyor.

KAMU DESTEĞİ TALEBİ

“Hazır giyim sektörü için önemli bir fırsat dönemi açılmış durumda.” diyen Narbay, bu sürecin etkin bir şekilde yönetilmesi gerektiğinin altını çizdi. Narbay, “Kamu destekleri ile sektörün rekabetçiliğini artırarak ek olarak 5 milyar dolarlık ihracat elde edebilir, 145 bin yeni istihdam oluşturabiliriz.” şeklinde konuştu.

ÜRETİM TÜRKİYE’YE KAYABİLİR Mİ?

Türkiye’nin ABD’ye yaptığı ayakkabı ihracatının yılda 30-35 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirten Berke İçten, ABD için önemli ayakkabı üreticilerinin Meksika ve Çin olduğunu hatırlattı. Bu noktada İtalyan üreticilerin Türkiye’de işbirliği yaparak ürünlerini burada üreterek ABD pazarına sunacağını belirtiyor.

“FASONCU POZİSYONUNA DÜŞMEYELİM”

Turgay Terzi, “Çin’e uygulanan yüksek vergiler bu ülkeden yapılan ithalatı büyük ölçüde azaltacak. Ancak Türkiye’nin şu anki ihracat rakamları ve mobilya konusundaki ilişkileri yeterli seviyede değil. ABD pazarına yönelik özel çalışmalar yapmalıyız.” diyerek bu konunun kritik önemine dikkat çekti.

“AKTİF LOBİ GEREKİYOR”

ABD’nin vergi artırımlarının en çok dış ticaret açığı yüksek ülkeleri hedef aldığını belirten İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca ise, “Eğer Türkiye hedef alınırsa özellikle deri konfeksiyon sektörümüz olumsuz etkilenebilir.” uyarısını yaptı.

Karaca, “ABD’ye deri ve yürümüş mamul ihracatının yüzde 48.5’inin deri konfeksiyonun oluşturduğunu belirterek, olası vergi artışlarının ihracatçılarımıza fiyat dezavantajı yaratacağını ifade etti.

TÜRKİYE’NİN İHRACAT HEDEFLERİ

Ayrıca, Albox Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Sağlam, ABD’nin dünya ticaretinin büyük bir kısmını elinde bulundurduğunu hatırlatarak, “Mobilya sektörümüzde daha fazla olabilmemiz için pazara aktif bir şekilde giriş yapmalıyız.” dedi.

Sağlam, “Teşviklerle birlikte ürünlerimizin depolanmasının ve pazara daha hızlı ulaşımının sağlanması için özel teşviklerin önemli olduğunu” vurguladı.

İTO BAŞKANI: YATIRIMLAR ARTABİLİR

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türk iş dünyasının bu süreci iyi değerlendirebileceğini ve Türkiye’nin pozitif ayrışarak fırsatları edilmesi gerektiğini vurguladı.

Avdagiç, “Ek gümrük vergileri sayesinde ABD, Türkiye’den daha fazla mal almayı tercih edebilir ve bu durum Türkiye’deki üretim için yabancı yatırımları artırabilir.” dedi.

REKABETİ YÜKSELTMEK ŞART

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, Trump’ın gümrük tarifelerinin hem siyasi hem de ekonomik dengeleri sarstığını belirtti.

Bahçıvan, “Dünya ekonomisi yeni tarife politikaları ile eski düzenin dışına çıkma aşamasında ve bu durum Türkiye’yi doğrudan etkiliyor. Yeni gelişmelere stratejik bir bakış açısıyla yaklaşmalıyız.” dedi.

Bahçıvan, “Türkiye’nin rekabet dersini iyi çalışarak bu tarihi fırsatı değerlendirmesi gerekiyor.” ifadesini kullandı.

ASKON BAŞKANI: YATIRIM ÜSSÜ OLMA POTANSİYELİ

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, Türkiye için oluşan yeni fırsatların doğru kullanılabilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Özellikle ABD pazarında yüksek vergi oranlarıyla karşılaşan ülkelerin Türkiye’yi yatırım üssü olarak seçme olasılığı artıyor.” dedi.

ALTERNATİF TEDARİKÇİ OLMA POTANSİYELİ

TÜGİAD Başkanı Gürkan Yıldırım, “ABD’nin yüksek vergileri, Türkiye’nin bazı sektörlerde ihracatını artırma fırsatı sunacak.” diyerek, Türkiye’nin alternatif bir tedarikçi olarak öne çıkma potansiyeline dikkat çekti.

“`