23 Şubat 2025

tunceli haber sitesi

Eğitim, Sağlık, Ekonomi, Teknoloji Haber Sitesi

Akdeniz’i ısıtacak gaz hamlesi.. Rumları devre dışı bırakacak enerji planı

Doğu Akdeniz’in enerji sahalarındaki hakimiyet mücadelesi, Mısır ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasındaki enerji anlaşmasıyla yeniden alevlendi. Mısır’ın Rumlar yerine Türkiye ile anlaşması halinde, çok daha kazançlı çıkabileceği belirtiliyor.

MİTHAT YURDAKUL- GKRY ve Mısır, Doğu Akdeniz enerji sahası 6. parsel olan Kronos yatağı ve 12. parseldeki Afrodit sahasındaki doğal gazın işletilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Tartışmalı alanlardan biri olan 6. parselden, yaklaşık 85 milyar metreküp rezervin bulunduğu Kronos bölgesindeki doğal gaz üretiminin 2026 veya 2027 yılında başlayabileceği, diğer yandan 100 milyar metreküp doğal gaz rezervine sahip Afrodit parselindeki üretimin 2031 yılına kadar başlayabileceği öne sürüldü.

Enerji devleri projeye dahil oldu

ENI, TOTAL, Shell, Chevron gibi uluslararası enerji devleri de projeye katıldı. Bu durum Türkiye tarafından “yok hükmünde” olarak nitelendirilirken, Türkiye, GKRY’nin Kıbrıs Türklerinin güvenliğini tehdit eden faaliyetlere karşı Garantörlüğün verdiği yetkileri kullanmaktan çekinmeyeceğini belirtti.

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, anlaşma kapsamındaki Kronos bölgesi için, “70 ile 80 milyar metreküp rezerv olabilir. Yıllık maksimum 5 milyar metreküp çıkar. Bunu bir tesise ulaştırmanız gerekiyor. ‘Biz bunu Mısır’a taşıyalım’ diye çalışmışlar. Kronos’a mesafesi 50 km’yi geçmez. Zohr sahasında boş kapasite var, burada üretilecek gazı ENI’nin opere ettiği Zohr sahası tesisine bağlayacaklar” dedi.

Türkiye ve Mısır anlaşırsa…

Kronos yapısının Türkiye’nin münhasır ekonomik alanıyla çakışmadığını belirten Akyener, eğer Türkiye ve Mısır bir anlaşmaya varırsa, Kronos sahasının Mısır’ın alanına geçebileceğini ifade etti.

GKRY’nin durumu

GKRY’nin devre dışı bırakılıp bırakılamayacağı sorusuna karşılık Akyener, Kıbrıs’ın adil bir şekilde paylaşılması gerektiğini belirtti. “İki devletli çözüm modelli anlaşma yapılana kadar Kıbrıs adasının her yerinde KKTC’nin de hakkı var” dedi.

ABD ve Katar da projede

Akyener, projede Amerikan derin devletine ait Exxon’un yanı sıra Katarlıların da yer aldığını belirtti. Kronos gibi bir deniz sahasını geliştirmenin maliyetli olabileceğine dikkat çekerek, “Bir platform 3-4 milyar dolar. Boru hattı sondajıyla belki 5 milyar dolar harcanacak” dedi.