Çin’den lazer devrimi: Uydu vurabilecek güçte kristal geliştirildi

Çin’deki Hefei Fizik Bilimleri Araştırma Enstitüsü, dünyanın en büyük BGSe (baryum selenogalat) kristalini üreten yeni bir teknoloji geliştirdi. Kristalin çapı 60 milimetre ve bu gelişme, yörünge uydularını hedef alabilecek potansiyel bir lazer silahı üretme kapasitesini beraberinde getiriyor.

SCMP gazetesine göre, bu kristal 550 Megawatt/santimetreye kadar lazer ışını gücünü karşılayabiliyor. Diğer askeri kristaller genellikle daha düşük güçlerde parçalanabiliyor ancak BGSe kristalinin dayanıklılığı önemli bir avantaj sağlıyor.

Bilim insanları uzun yıllardır yönlendirilmiş silahların kendi kendini yok etme sorununu çözmeye çalışıyorlar ve bu nedenle lazer teknolojisinin gücü ve menzili kısıtlanıyordu. Profesör Wu Haishin liderliğindeki araştırmacılar, bu kristalin uçakları izlemek ve tanımlamak için etkin bir kızılötesi sistem oluşturmaya yardımcı olabileceğine inanıyor.

Ayrıca, bu tür kristallerin teşhis amaçlı tıbbi cihazların geliştirilmesinde de kullanılabileceği belirtiliyor.

Related Posts

Artık parmağınızı kullanmayacaksınız! Instagram’dan yeni hamle…

Reels Instagram‘ın kullanıcılar tarafından hızlı kabul edilen ve sevilen bir özelliği olarak ön plana çıkıyor Instagram Reels akışında videoların sürekli oynamasını sağlayacak bir özelliği test ediyor. Otomatik kaydırma adı verilen bu özellikle …

Steam aile paylaşımı nasıl yapılır? Adım adım yapılması gerekenler

Steam Aile Paylaşımı nasıl kurulur? Oyunlarınızı güvenle paylaşmak ve Aile Görünümü’nü etkinleştirmek için adım adım rehber burada!

Diyabet araştırmaları uzaya taşındı: Axiom Misyonu başladı

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Burjeel Holdings, NASA destekli Axiom Space ile ortaklaşa yürüttüğü Suite Ride çalışması, insülin kullanan diyabetli astronotların uzayda güvenle görev yapabilmesini amaçlıyor. Florida Kennedy Uzay Merkezi’nden …

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

Güneş ışığından elektriğe öncü proje! Otoyollar elektrik üretiyor

Normandiya bölgesindeki Tourouvre-au-Perche kasabasında hayata geçirilen dünyanın ilk güneş enerjili otoyolu, 2880 adet güneş paneliyle donatılmış 1 kilometrelik bir yol olarak dikkat çekti. Bu yenilikçi proje, hem çevre dostu enerji üretimini …

Moda dünyasında yapay zeka devrimi! Yapay zekanın dijital imzası

Moda dünyası, üretken yapay zeka (AI) ile tarihinin en büyük dönüşümlerinden birini yaşıyor. Tasarım süreçlerinden tedarik zincirine, müşteri deneyiminden pazarlama stratejilerine kadar her alanda yapay zeka, sektörü yeniden şekillendirdi. Bilimsel …