Tekstilde kriz büyüyor: Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Türk Lirasındaki Değer Kaybı, Tekstil Sektöründe İş Kayıplarına Neden Oluyor

Türk lirasındaki değer kaybı ve enflasyondaki artış, tekstil sektöründe ciddi iş kayıplarına neden oluyor. Bu durum, sektörde çalışan sayısının 1 milyonun altına düşmesine sebep olmuş durumda. Döviz kurlarındaki yükseliş, ücret artışlarını geride bırakınca tekstil üretim merkezleri Mısır’a taşındı. Türk şirketlerinin Mısır’da kurduğu fabrikaların sayısı ise 200’e ulaştı.

Sektör Temsilcilerinden Endişe Verici Açıklamalar

Textil ve hazır giyim sektöründe işverenler, asgari ücretteki artışın maliyetlerini yükselttiğinden şikayet ederken, çalışanlar ise düşük ücretlerin açlık sınırının altında kaldığını dile getiriyor. Bu durum, sektörde büyük bir kan kaybına sebep olurken, sektör temsilcileri Türkiye’nin rekabet gücünü yitirebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

İş Kayıpları ve Endişeler

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, tekstil ve hazır giyim sektöründe iş kayıplarının arttığını ve işverenlerin düşük ücretler dayattığını belirtiyor. Arslanoğlu, her geçen gün işten çıkarılmaların arttığını ve küçük işletmelerin kapandığını ifade ediyor.

İstihdam Kaybı ve İhracat Düşüşü

2024 yılına ait verilere göre, tekstil ve hazır giyim sektöründe 250 bin kişilik istihdam kaybı yaşandı. Türkiye’nin tekstil ihracatı da düşüş gösterdi. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan en fazla ihracatta İtalya, İngiltere ve İspanya ön sıralarda yer aldı.

Mısır Öne Çıkıyor

Ege İhracatı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin kan kaybetmesiyle birlikte Mısır, Vietnam ve Bangladeş’in dış pazarlarda öne çıktığını belirtiyor. Avrupa’da ise Portekiz ve Romanya’nın Türkiye’ye göre avantajlı hale geldiği ifade ediliyor.

Türkiye’den Mısır’a Yatırımlar Artıyor

Yerli tekstil firmalarının yüksek maliyetler nedeniyle fabrikalarını Türkiye’den Mısır’a taşımasıyla ilgili olarak konuşan Şeref Fayat, Türkiye’de üretim maliyetlerinin yüksekliğinin rekabet gücünü azalttığını vurguluyor. Bu sebeple, şirketlerin Mısır’a kaydırıldığını belirtiyor.

Kaynak: Odatv.com

Related Posts

Brent petrolde düşüş: Fed kararı ve ateşkes gündemde! (18 Haziran 2025)

Dün 75,75 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 75,70 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.35 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,4 azalarak 74,63 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

2 milyon TL’nin aylık getirisi belli oldu

Merkez Bankası’nın haziran ayı faiz kararını açıklamasına saatler kala, bankaların sunduğu mevduat faiz oranları yatırımcılar tarafından merakla takip ediliyor. Şu anda en yüksek mevduat faizini hangi banka veriyor? 2 milyon TL yatırım yapıldığında aylık olarak ne kadar kazanç sağlanıyor? İşte bankaların güncel mevduat faiz oranları ve bu tutara göre elde edilecek kazançlar.

Rize’nin 5 aylık çay ihracatı 8,6 milyon doları aştı

Rize’den yılın ocak-mayıs döneminde yapılan çay ihracatı yüzde 40 artarak 8 milyon 636 bin 963 dolara ulaştı.

Serbest piyasada döviz fiyatları! (16.06.2025)

Dolar 39,4420 liradan, euro ise 45,6490 liradan haftaya başladı. İstanbul Kapalıçarşı’da 39,4400 liradan alınan dolar 39,4420 liradan, 45,6470 liradan alınan euro ise 45,6490 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 39,43 liradan, euro ise 45,53 …

En ucuz sıfır otomobil fiyatı açıklandı: 1 milyon TL’nin altında kaldı

Sıfır otomobil piyasasında haziran ayı itibarıyla yalnızca bir modelin fiyatı 1 milyon TL’nin altında kaldı. Döviz kurundaki artış ve temmuz ayında beklenen zamlar nedeniyle fiyatların daha da yükselmesi öngörülüyor. Alıcıların kararlarını erkene çekmesi tavsiye ediliyor.

Bakan Kurum’dan kentsel dönüşüm çağrısı: İlk adım sizden, Yarısı Bizden

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Güngören’de “Yarısı Bizden” kampanyasından faydalananların görüntülerini paylaşarak, kentsel dönüşüm çağrısı yaptı.