Yapay balık etine ilk onay: Restoran menüsünde yerini aldı

FDA, Laboratuvar Ortamında Üretilen Balık Ürünleri İçin Güvenlik Sürecini Onayladı

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), laboratuvar ortamında hücre kültürüyle üretilen balık ürünleri için ilk kez bir güvenlik sürecini onayladı. Bu gelişmeyle birlikte Wildtype adlı şirket, FDA’dan hücreyle yetiştirilen hayvansal ürünler satmak için onay alan dördüncü firma oldu.

Wildtype’ın laboratuvar ortamında ürettiği somon balığı artık Oregon eyaletinin Portland kentindeki bir restoranda sipariş edilebiliyor.

Wildtype’tan yapılan açıklamaya göre, FDA’nın gönderdiği resmi yazıda, yetiştirilen somonun “benzer gıdalar kadar güvenli olduğu konusunda hiçbir soru işareti olmadığı” belirtiliyor. Bu yazı, FDA’nın laboratuvarda üretilen hayvansal ürünler için yürüttüğü onay sürecinde nihai adımı temsil ediyor.

Onayın Anlamı

FDA, hücreyle yetiştirilen ürünler arasından sadece deniz ürünlerini düzenlemekten sorumlu. Kırmızı et gibi ürünlerde yetki, ABD Tarım Bakanlığı (USDA) ile paylaşılıyor.

FDA’nın bu tür güvenlik danışmanlığı süreci şirketler için gönüllü olsa da, pazarlanabilirlik açısından büyük önem taşıyor. Biyoteknoloji patentleri konusunda uzman hukukçu Dr. Emily Nytko-Lutz, şirketlerin ürünü “güvenli ilan etmesi” için başka yolların da bulunduğunu, ancak FDA’dan alınan “Soru Yok” (No Questions) mektubunun daha dengeli ve güven verici bir seçenek olduğunu belirtti.

Beş Restoran Sırada

Wildtype’ın somon balığı şu anda Portland’daki Haiti mutfağıyla tanınan Kann restoranında menüye girdi. Şirket ayrıca ürünü sunacak beş yeni restoran için bekleme listesi oluşturdu.

Wildtype, ABD’de kültürlenmiş tavuk satışı iznine sahip olan Upside Foods ve Good Meat şirketlerinin ardından, pazara giren dördüncü üretici oldu. Diğer bir şirket olan Mission Barns ise kültürlenmiş domuz yağı için FDA’dan onay aldı ancak USDA onay sürecini bekliyor.

Sekiz Eyalette Yasak

Öte yandan, bazı eyaletlerde durum daha karmaşık. Hücreyle üretilen et ürünleri siyasi tartışma konusu haline gelirken, sekiz ABD eyaleti laboratuvar ortamında üretilen et satışını yasakladı. Teknolojinin ilerleyişi, eyaletler düzeyinde yasal ayrışmaları da beraberinde getiriyor.

Laboratuvar ortamında yetiştirilen ürünler, halk arasında genellikle “yapay et” diye biliniyor. Ancak teknik olarak “hücre kültürüyle üretilmiş et”, “laboratuvar ortamında üretilmiş et” ya da “kültürlenmiş et” daha doğru ve bilimsel tanımlamalar. Zira hücreyle üretilmiş etler gerçek hayvan hücrelerinden elde ediliyor.

Related Posts

Resmî Gazete’de bugün (19 Haziran 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de bugün (19 Haziran 2025 Resmî Gazete kararları)

İran, Almanya’nın Tahran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı

İran, Almanya Başbakanı Friedrich Merz’in İran-İsrail gerginliğine ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi. İran, Merz’in G7 Zirvesi sırasında İsrail’in İran’a olan saldırılarına ilişkin kullandığı, “Bu, İsrail’in hepimiz için yaptığı bir kirli iş …

DEVA ve İYİ Parti ‘parlamenter sistem’ komisyonu kuruyor

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı ziyaret etti. Ziyaret sonrası iki lider yaptığı açıklamada parlamenter sisteme dönüş konusunda şimdilik bir komisyon kurma kararı aldıklarını duyurdu.

Simav 3.6 büyüklüğünde depremle sallandı

AFAD, Kütahya Simav’da deprem meydana geldiğini duyurdu.

AKP grup toplantısında sürpriz misafir: Ünlü iş insanı da oradaydı

Bugün TBMM’de gerçekleşen AKP Grup Toplantısı’nda milletvekillerinin oturduğu sıralarda, ünlü iş insanı Leyla Alaton da görüldü.

Özgür Özel: Muharrem İnce’yi baba ocağına davet ettik

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Memleket Partisi ziyaretinin ardından açıklama yapıyor.